P1070214cs-  P1070377cs-  DSCN2197cs

Ruusumäärän kasvaessa tarvitsen yhä paremmat keinot ruusujen tunnistamiseen. Minulla on kerran vuodessa päivitetty kartta jokaisesta ruusu- ja kukkapenkistä. Ruusutarhan vierailijoiden avuksi ruusuille on tehty nimikkokivet. Jokaisen ruusun nimi on maalattu kyseisen ruusun värillä. Vaaleankeltainen Charles Darwin saa siis vaaleankeltaisen nimen kivelleen. Näin katsoja voi yhdistää oikean nimen oikeaan ruusuun. 

Nimet maalataan akryyliväreillä. Jos nimeä ei näy kunnolla, voidaan kirjaimille antaa tumma kehys. Toinen keino on maalata kivi sopivalla taustavärillä. Värit yleensä kalpenevat ajan myötä, joten pieni ehostus kannattaa tehdä muutaman vuoden välein. Nimikivet ovat vaimoni vastuulla poikani avopuolison avustamana. 

Olen löytänyt kivet kaivaessani puutarhassa. Sileät kivet toimivat parhaiten. On hankala maalata karhealle pinnalle, eivätkä värit tahdo pysyä siinä. Ajan myötä oppii kyllä mitkä kivet sopivat nimikiviksi ja mitkä eivät.

Kattotiilet sopivat tarkoitukseen mainiosti. Väri pysyy pinnassa hyvin. Sellaisinaan ne ovat turhan isoja, mutta ne saadaan helposti sopivan kokoisiksi. Maalaaminen kaarevalle pinnalle voi toki olla aloittelijalle haasteellista. 

Kun suojaan ruusut talveksi siirrän nimikivet katoksen alle. Kun keväällä on aikaa laittaa ne takaisin oikeille paikoilleen, kartat ruusupenkeistä ovat kullanarvoiset.