Aika moni on kysynyt myynkö ruusuja. Kyllä myyn - mutta ainoastaan niile, jotka vierailevat ruusutarhassani ja eräiden puutarhatapahtumien yhteydessä Vaasan seudulla (esim. Strömsössä).

Itse ostan yleensä ruusuja verkkokaupoista. Kun tilaan paljasjuurisia ruusuja keski- tai etelä-Euroopan maista (kuten Englanti, Hollanti, Saksa) pyydän erikseen, että tilaukseni toimitettaisiin joko niin varhain kuin mahdollista syksyllä (mieluiten lokakuun puolella) tai niin myöhään kuin mahdollista keväällä (aikaisintaan huhtikuun keskivaiheilla). Normaalisti ruusut saapuvat toivomusten mukaisesti. Jos paljasjuuriset ruusut saapuvat syksyllä en rupea istuttamaan niitä, vaan kaivan syvän uoman tyhjään kukkapenkkiin tai perunamaahan. Siellä ne saavat makaa kevään asti suhteellisen syvän multapeitteen alla. Yleensä laitan myös tammenlehtiä ja kuusenoksia mullan päälle. Heti kun ruusut ovat saapuneet, upotan ne ensin veteen vuorokaudeksi tai ainakin useaksi tunniksi.

Jos tietty ruusu on kiikarissa, eikä sitä näy vakiomyyjien valikoimista, voi käydä helpmefind.com/roses sivustolla. Haku -toiminnolla saadaan helposti kyseinen ruusu esiin. Oikealla, ruusun nimen yläpuolella, on Buy roses -painike. Sen takaa löytyy verkkokauppoja, joilla ainakin on ollut kyseinen ruusu myynnissä. Jos haku tapahtuu vasta syyskuussa on kuitenkin hyvin todennäköistä, että joka paikasta tulee sama viesti: Sold out! Kannattaa siis toimia ajoissa.

Alla suppea lista eniten käyttämistäni ruusunmyyjistä:

David Austin Roses, Englanti (paras mahdollinen laatu, mikä näkyy hinnoissa - myy austininruusujen lisäksi myös suppeahkon valikoiman muita ruusuja)

Groenloof, Saksa (hyvä laatu, varsin runsas valikoima, myös harvinaisuuksia, usean ruusun osalta myyntiin tuleva määrä voi olla aika pieni, joten kannattaa tilata heidän uutuuskirjeensä, jossa muun muassa ilmoitetaan milloin paljasjuuriset ruusut tulevat myyntiin)

Kordes Rosen, Saksa (erittäin luotettava toimija, erinomainen laatu, myy vain omia jalosteitaan)

Lens Roses, Belgia (runsas valikoima, hyvä laatu - itse erikoistunut myskiruusuihin)

Petrovic Roses, Serbia (melko suppea valikoima eikä kotisivu ole aina ajan tasalla, ylivoimaisesti halvimmat löytämäni ruusut, laatu OK)

RosenPosten, Tanska (en käytä RosenPostenia enää, koska hinnoittelu on muuttunut rajusti. Jos ruotsalainen tilaaja maksaa tietystä ruususta 199 kr - pyöreästi 20€ - veloitetaan samasta ruususta Suomeen ostettuna melkein 34€ eli 70%:n Suomi -lisä! Sitä en voi hyväksyä!)

Tuincentrum, Lottum, Hollanti (runsas valikoima - myös runkoruusuista- alhaiset hinnat, laatu yleensä OK - olen joskus joutunut muistuttamaan toimitusaikataulusta)