Kevät puutarhassa

Huhtikuun 12 päivä. Olen päässyt veneellä ruusupuutarhaani Vaasan saaristossa. Varhaiset kukkijat ottavat vastaan, muun muassa talventähdet, lumikellot, jouluruusut, idänsinililjat, kevätkellot ja yllätyksekseni koristemansikka 'Pink Panda'. Kevätkellot ovat epäilyksistäni huolimatta viihtyneet hyvin ja alkaneet levittäytyä lähiympäristöön.  (...)

Talvisuojausmenetelmäni Strömsössä 23.3.2019 alkaen

Tuotantotiimi Strömsöstä kävi viime vuonna muutaman kerran puutarhassani. Tulos on nähtävissä Ylen kanavilla 23.3. ja 6.4.2019. Ka (...)

Ruusuja kylmäkellarissa

Loppusyksyn ja alkukevään aikana olen joka päivä ravannut edestakaisin kylmäkellariin. Siellä on noin 30 paljasjuurista ruusua isossa laatikossa. Ne joutuivat sinne pakon sanelemana. Olin tilannut ruusuja Serbiasta ja sopinut myyjän kanssa, että ruusut olisivat Suomessa viimeistään 15 marraskuuta. Erinäisistä syistä ne kuitenkin saapuivat vasta kuukautta myöhemmin. Silloin maa oli jo niin paksussa roudassa, ettei ruusuja enää voitu laittaa maahan ilman dynamiittia.  Näin ne päätyivät (...)

Vaasan ruusutarha mediassa

Ruusutarhani Vaasassa ja talvehtimismenetelmäni ovat olleet melko hyvin esillä sekä päivälehdissä että muissa julkaisuissa sekä Suomessa että Ruotsissa. Tässä muutama esimerkki Suomesta.

Kotimaa -lehti julkaisi joulunumerossaan 2016 artikkelin ruusuharrastuksestani. Artikkeli julkaistiin samanaikaisesti Kyrkpressenissä.

Suomen Ruususeuran lehti Ruusunlehti julkaisi 1/2017 kirjoittamani artikkelin otsikolla "Uusia ruusujen talvehtimismenetelmiä". (...)

Esittelemässä talvehtimismenetelmiäni Tukholmassa

Huhtikuussa 2017 kävin Tukholman Pohjoismaisilla Puutarhamessuilla (Nordiska Trädgårdsmässan) esittelemässä ruusujen talvehtimismenetelmiäni. Kun oli aika siirtyä esitelmän pitopaikalle messuväki tuli tulvien vastaan. Olin vähällä sanoa kovalla äänellä: Kääntykää, kääntykää! No, olihan paikalla muutama kymmentä kiinnostunutta kuuntelijaa ja keskustelijaa. Jälkeenpäin sain tietää, että iso kuorma-auto noin tuntia ennen esitykseni alkua oli ajanut Drottninggatania pitkin Tukholmassa. (...)

Menestymisvyöhykkeistä viis

Kun aloitin ruusuharrastukseni, noin 30 vuotta sitten, totesin, että moni ruusu paleltui kuoliaaksi jo ensimmäisen talven aikana puutarhassani Vaasassa. Moni ruusu kyllä selvisi, mutta kaikesta näki, etteivät ne viihtyneet. Kukkaloistosta ei ollut näköhavaintoja ja seuraavana talvena oli taas lisää kuolonuhreja. Kun minulle selvisi, että monelta ostamaltani ruusulta puuttui lähes täysin edellytykset selviytyä Vaasan talvista, rupesin kokeilemaan erilaisia talvehtimismenetelmiä. Monien (...)